Creme bij een huidallergie

Wel of geen crème gebruiken bij huidallergie?

Creme voor huidallergieAls je last hebt van huidallergie, dan uit zich dat bijvoorbeeld in jeuk, een branderig gevoel, vlekjes, bultjes, blaasjes, natte plekken of uitslag op je huid. De aandoening kan veroorzaakt worden door voedsel of dierlijke allergenen, zoals huisstofmijt, huidschilfers, haren of veren. Ook weersomstandigheden zoals warmte of zonlicht kunnen allergie opwekken. Daarnaast kunnen ook bepaalde stoffen zoals wol, producten voor de persoonlijke verzorging, wasmiddel of stress de boosdoener zijn.

 

Allergie door verzorgingsproducten

Verzorgende producten zoals gezichtscrèmes bevatten vaak geurstoffen (parfum), conserveringsmiddelen of plantenextracten die tot allergie kunnen leiden. Geurstoffen zijn stoffen die het product lekker laten ruiken. Met conserveringsmiddelen (bijvoorbeeld parabenen) wordt voorkomen dat producten waar water in zit snel bederven door bacteriën. In bepaalde crèmes zitten juist plantaardige stoffen zoals arnica of aloë vera, die bij bepaalde gebruikers toch een allergie kunnen veroorzaken.

Uiteraard moet je de producten met stoffen die bij jou een allergie opwekken vermijden, dan stopt de allergie vanzelf. Als je eenmaal weet voor welke stoffen je allergisch bent, dan kun je voordat je een gezichtscrème koopt eerst de samenstelling van het product checken.

 

Wat voor crèmes kun je gebruiken bij huidallergie?

Ook als je een huidallergie hebt, wil je uiteraard je huid goed verzorgen en beschermen, zodat je lekker in je vel kunt zitten. Gelukkig bestaan er zogenaamde hypoallergene gezichtscrèmes, die zo min mogelijk ingrediënten bevatten die aanleiding geven tot huidallergie. Om zeker te weten dat ook een hypoallergene crème bij jou geen reactie veroorzaakt, kun je een kleine hoeveelheid van het product gedurende veertien dagen aan de binnenkant van je elleboog testen. Krijg je er geen last van, dan kun je de crème gewoon gaan gebruiken.

Hypoallergene crèmes verzorgen de huid op een niet agressieve manier en zijn bijvoorbeeld gebaseerd op thermaal bronwater, algenextract of minerale zouten. Je kunt je laten adviseren bij een apotheek, goede drogist of parfumerie voordat je een crème koopt.

 

Tips voor mensen met huidallergie

  • Wees altijd voorzichtig met blootstelling van je gezichtshuid aan UV-stralen
  • Gezichtscrèmes die de naam ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ dragen kunnen ook een allergie veroorzaken
  • Een allergie kan ook de kop opsteken nadat je een product jarenlang zonder problemen hebt gebruikt
  • Als je denkt dat je een allergie hebt en je kunt het zelf niet oplossen, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Je kunt dan eventueel worden doorverwezen naar een dermatoloog of allergoloog, specialisten in de behandeling van huidallergie. De huidspecialist kan ook uitvoerige tests doen om de oorzaak te achterhalen

Add Comment

Click here to post a comment