Gezichtscreme bij eczeem

Juist als je eczeem hebt, wil je je huid goed verzorgen. Daarmee kun je ook verergering van de aandoening voorkomen. Hieronder volgen tips en adviezen voor de behandeling van eczeem in je gezicht en het juiste gebruik van gezichtscrèmes.

 

Wat is eczeem?

Gezichtscreme bij eczeemWanneer je eczeem hebt, is er sprake van een ontsteking van een klein of groter oppervlak van de huid. Het eczeem kan droog of nat zijn en chronisch of tijdelijk. Eczeem heeft verschillende symptomen: je kunt last hebben van jeuk, een rode huid, een droge of vochtige huid, blaasjes, schilfering of korstjes. Vaak is de oorzaak onbekend, maar de aanleg is meestal aangeboren. Soms kan eczeem verergeren in geval van stress.

In bepaalde gevallen is een allergie voor een bepaalde stof de oorzaak, bijvoorbeeld voor zeepproducten of schoonmaakmiddelen. Als het gaat om gezichtscrèmes, dan kunnen zonnecrème of nachtcrème eczeem in het gezicht veroorzaken.

 

Wat doe je tegen eczeem?

Raadpleeg de huisarts als je veel last hebt van eczeem. De huisarts kan vaststellen welke behandeling nodig is. Als het nodig is, word je doorverwezen naar een dermatoloog. Dan kan ook worden onderzocht voor welke stoffen je mogelijk allergisch bent.

Nat eczeem moet ingedroogd worden, bijvoorbeeld met zinkzalf of speciale zalf van de apotheek. Bij droog eczeem is het belangrijk heet water en zeep voor je gezicht te vermijden, zodat de huid niet teveel uitdroogt. Voor droog eczeem worden vette zalven voorgeschreven door de huisarts. Je kunt zelf je huid ondersteunen met gezichtscrèmes die geschikt zijn voor de eczeemhuid.

 

Welke gezichtscrème kun je gebruiken bij eczeem?

Zowel bij droog als nat eczeem moet je uiteraard de stoffen waarvoor je allergisch bent vermijden. Raadpleeg dus de verpakking van een nieuwe gezichtscrème om te checken of er stoffen (bijvoorbeeld geurstoffen) in zitten waar je allergisch op zou kunnen reageren.

Het is aan te bevelen om een voedende gezichtscrème te gebruiken die de huid goed verzorgt en hydrateert. Er zijn crèmes die speciaal ontwikkeld zijn voor de geїrriteerde of eczeemhuid. Ook hebben de betere merken gezichtscrèmes speciale stappenplannen voor eczeem.

Vraag advies aan de schoonheidsspecialiste, apotheek of gezondheidswinkel. Welke crème goed werkt voor jouw huid is een kwestie van uitproberen.

 

Algemene tips

  • Kokosolie helpt tegen de jeuk die je hebt door eczeem in de gezichtsplooien of op het voorhoofd
  • Krab niet aan eczeem, want dit verergert alleen de jeuk en er kan infectie ontstaan
  • Er zijn heel veel soorten eczeem. Als je er langere tijd last van hebt, ga dan naar de huisarts, want je kunt met crèmes en middeltjes tegen eczeem ook schade aanrichten

Add Comment

Click here to post a comment