Gezichtscrème maken

Gezichtscrème maken

Gezichtscrème kopen kan men overal, in velerlei varianten en prijsklassen. Maar feit is dat sommigen onder ons bepaalde gezichtscrèmes niet kunnen verdragen. Huidirritaties of jeuk is het gevolg. Voor hen is er dus geen oplossing? Of toch wel? Want waarom niet zelf de eigen gezichtscrème maken?

 

Hoe maak ik zelf mijn gezichtscrème

Gezichtscrème makenUiteraard moet eerst getest worden wat wel en wat niet door de huid geaccepteerd wordt. Het handigst is het om een paar kleine hoeveelheden olieën en vetten te kopen. Bijvoorbeeld sheaboter, palmolie, rozenbottelolie of avocadovet. Kies daarna een geur uit die je lekker vindt. De etherische olie kan dan worden toegevoegd bij de samenstelling.

  • Kijk in de spiegel en wees oprecht. Welk type huid heb je? Een gladde huid, puistjes, vlekken, droge huid, kraaiepootjes, pigmentvlekken of een heel gevoelige huid?
  • Wat is mijn leeftijd? Dit bepaalt namelijk ook welke samenstelling je kiest, rekening houdend met de huid.
  • Probeer een paar olieën of vetten uit. Kijk hoe de huid reageert. Zo ontdek je welk basisproduct het geschiktst is.
  • Bepaal hoe de crème gaat ruiken.
  • Haal kleine hoeveelheden van de basisproducten bij een natuurwinkel. Begin met een kleine portie. Werkt het, dan kun je een grotere voorraad aanleggen. Je hebt koudgeperste plataardige olie, zonder toevoegingen nodig om goed te kunnen werken.
  • Bepaal welke stoffen er in de crème komen. Bijvoorbeeld aloë vera of jojoli.

 

Gezichtscrème samenstellen

Om zelf crème te maken heb je warm water nodig. Je werkt namelijk au bain marie, of te wel je zet in een kom met gloeiend heet water een kom die geleid en daarin doe je de olie en het vet zodat die kunnen samensmelten. Laten we als olie rozenbottel nemen en als vet de sheaboter. Dat is niet zo maar te mengen. Dat lukt wel als het warm gemaakt wordt. Geleidelijk, zodat het niet gaat schiften en een geheel ander product wordt.

Nadat de beide hoofdcomponenten in elkaar zijn opgegaan voeg je de andere producten toe, zoals een kleine hoeveelheid aloë vera en een paar druppels van de gekozen etherische olie. Meng alles langzaam door elkaar. Pak nu de kom uit het water en laat de inhoud stollen. Daarna is de crème gebruiksklaar. In principe staat deze manier van werken garant voor een houdbaarheid van enkele weken, maar besef dat het levende producten zijn. Dus te lang laten staan betekent dat hun houdbaarheid is overschreden.

Vanaf nu kun je jouw eigen gezichtscrème gebruiken, die bij jouw huid past en haar goed verzorgd.

Add Comment

Click here to post a comment